Leuk dat je ons blog leest!

Graag wil ik mijn kennis met je delen. Samen met mijn man Nick, zijn wij als vierde generatie Pollmann actief in onze (web)winkel in Arnhem. Ik hou van koken voor vrienden en familie, gezellig tafelen en ik breng heel wat uurtjes in de keuken door.

In de Middeleeuwse kelders in onze winkel vind je de grootste serviezencollectie van Nederland. Volgend jaar verhuizen wij naar de 7 straatjes. Zoveel keuze en hoe maak je die nou? Daar probeer ik je in deze blog mee te helpen door je uit te legen welke soorten materiaal er worden gebruikt.

Materiaal
Tegenwoordig worden de meeste serviezen van porselein gemaakt. Vroeger werden de meeste serviezen van aardewerk gemaakt. Porselein heeft een aantal voordelen t.o.v. aardewerk.
               Ten eerste is het harder dan aardewerk, waardoor je er minder snel een stukje van af stoot. Porselein is witter dan aardewerk. Aardewerk is wat geler van kleur en heeft daardoor een wat landelijkere uitstraling. Porselein ziet er moderner uit.
Porselein is niet poreus, dit komt doordat het op een hogere temperatuur wordt gebakken dan aardewerk. Als je er per ongeluk toch een stukje afbreekt (ook porselein kan stuk!) dan trekt het vocht er niet in.

Verschillende soorten porselein
De Chinezen waren de eerste die het productieproces van het maken van porselein onder de knie hadden. Daarom wordt porselein vaak Bone China genoemd. Dit betekent niet per sé dat het in China wordt gemaakt! Aan dit soort porselein wordt beendermeel toegevoegd, waardoor het spierwit wordt. De vorm van het bord zorgt ervoor of het modern of klassiek eruit ziet. Van dit materiaal kunnen hele mooie dunne borden gemaakt worden, die wanneer je ze bij het licht houdt zelfs lichtdoorlatend zijn, zo mooi dun! Merken die deze soort porselein gebruiken zijn bijvoorbeeld Wedgwood, Villeroy & Boch, Clou & Classic en Alessi.       
               Een andere veel gebruikte soort is hard porselein. Dit is wit, maar meer grijs wit. Dat zul je niet snel zien totdat je het naast een Bone China bord houdt. De bestandsdelen zijn hetzelfde als bij Bone China porselein, alleen ontbreekt het beendermeel. In ons assortiment vind je dit soort porselein bij merken als Rosenthal, Sieger, Arzberg en Thomas.
               Vitro porselein wordt steeds meer gebruikt, bijvoorbeeld door Iittala en Villeroy & Boch. Eén van de bestandsdelen is glasvezel. Het is warmer van kleur dan bone china porselein. De serviezen van Iittala mogen in de oven tot 200 graden, in de vriezer en magnetron.

Elk materiaal heeft zijn eigen kenmerken en dit is handig om te weten bij het kiezen van het juiste en mooiste servies. Succes met het maken van een keuze. Heb je nog vragen? Wij helpen je graag!