Waarom roest bestek in de vaatwasser? 

In onze winkel krijgen wij deze vraag regelmatig. We geven je hier graag een antwoord op. In dit blog behandelen we een aantal onderwerpen:

  1. Welke onderdelen roesten wel en welke niet?
  2. Wat is het verschil tussen Monobloc en Holheft bestek
  3. Waarom kan Monobloc bestek roesten?
  4. Wat kan ik doen tegen roest op mijn bestek?
  5. Hoe weet ik of een mes monobloc of holheft is?

Na het lezen van deze blog weet je waarom bestek kan roesten en hoe je het kan voorkomen.

1. Welke onderdelen roesten wel en welke niet?

Als je zelf te maken hebt met roestend bestek dan weet je het antwoord waarschijnlijk al: alleen de messen roesten in de vaatwasser, alle andere onderdelen niet. Maar er zijn ook genoeg mensen die geen last hebben van roestende messen. Roest op messen komt alleen voor op monobloc messen, ondanks dat het mes is gemaakt van roestvrij staal (RVS).

 2.  Wat is het verschil tussen Monobloc en Holfheft bestek?

Bestek kan van verschillende soorten materialen worden gemaakt: Edelstaal 18/10, verzilverd of zilver. Bij verzilverd en zilver bestek is het lemmet, dat is het snijgedeelte, van messenstaal gemaakt. Dit mes is altijd een holfheft mes. 

Edelstaal 18/10 bestek wordt ook als RVS bestek aangeduid. De getallen 18/10 staan voor de toevoeging van 18% chroom en 10% nikkel aan het bestek. Hierdoor roest het bestek niet en krijgt het de mooie glans.  Heb je een nikkelallergie, kies dan voor 18/0 bestek. 

Een stalen mes kan op 2 manieren worden geproduceerd. 

De eerste manier is een monobloc mes. Er wordt uit een plaat staal de vorm van het mes gestanst en dan is het mes klaar. Een eenvoudige manier van produceren dus. Er wordt koolstof toegevoegd aan het mes om het mes hard en dus scherp te maken.

De tweede manier is een holheft mes. Het heft, waar je het mes vasthoudt, is hol. Hier wordt met een punt het lemmet ingezet. Het heft is van edelstaal 18/10, het lemmet is van messenstaal. Het voordeel van het messenstaal is dat dit harder, scherper is en bovendien kun je dit mes opnieuw slijpen. 

Nadat het lemmet is ingezet, worden de naden van het heft gepolijst en wordt er een fijne kartel aangebracht. Overigens heeft een holheft mes in principe geen kartel nodig, het is scherp genoeg van zichzelf. Een holheftmes vergt meer grondstoffen, tijd en arbeid om het te produceren en is daarom hoger in prijs. Er staat tegenover dat de kwaliteit aanzienlijk beter is en dat het duurzamer is.

Bestek kan je tegenwoordig in de vaatwasser reinigen, ongeacht van welke matriaal het wordt gemaakt of hoe het wordt gemaakt. Het maakt dus niet uit of het RVS of verzilverd is of monoblock of holheft bestek. 

 3. Waarom kan een monoblock bestek roesten?

We weten nu dus dat een monobloc mes kan roesten in de vaatwasser, ondanks dat het van roestvrijstaal is gemaakt. Waar komt dit door? Zoals we eerder schreven wordt er koolstof toegevoegd om het mes scherp te maken. Het mes is zo hard dat het in de vaatwasser een soort magneet wordt voor vliegroest.

Vliegroest is roest wat in het water van de vaatwasser terecht komt. Deze roest komt bijvoorbeeld van een aardappelschilmesje wat roest, de mand van de vaatwasser die beschadigd is. Het lemmet van monobloc mes is zo hard dat het een soort magneet is voor de vliegroest. Daarom slaat het neer op het lemmet en zie je kleine roestplekjes op het lemmet verschijnen.

Wanneer er roest op het lemmet zit, verwijder dit dan zo snel mogelijk. Als je het laat zitten, kan het je mes blijvend beschadigen. Je kunt het eenvoudig verwijderen met een schuursponsje en cif of afwasmiddel.

4. Wat kan ik doen tegen roest op mijn bestek?

Om je monobloc messen te beschermen tegen roest, moet je dus goed opletten dat er geen roestende voorwerpen in de vaatwasser aanwezig zijn. Dus controleer of er beschadigingen aan de mand zitten en controleer de voorwerpen die je in de vaatwasser doet. 

5. Hoe weet ik of een mes monobloc of holheft is?

Je kunt op 2 manieren achterhalen of een mes monobloc of holheft is. Ten eerste kun je in de overgang van het lemmet naar het heft zien of zich hier een naadje bevindt. Zit dat er niet, dan is het monobloc. Zit dat er wel dan is het holheft, die bestaat immers uit 2 delen.
Ten tweede kijk naar de prijs van het bestek. Een holheft mes is meestel twee keer zo duur als een monobloc mes. Vanwege de grondstoffen en de arbeidsintensieve productie.

Tot slot

Alleen een monobloc mes kan roest aantrekken in de vaatwasser. Dat wil niet zeggen dat dit een slecht mes is. Alleen heeft dit soort mes een aantal nadelen ten opzichte van het holheft mes. 

Wij verkopen in onze winkel, zowel monobloc als holheft messen. We leggen daarbij uit wat het verschil is en beantwoorden graag je vragen. Op die manier kun je zelf een afweging maken of je voorkeur uitgaat naar een monobloc of holheft bestek.

Voorbeelden van merken die monobloc messen maken zijn Alessi, Iittala, WMf, Villeroy & Boch


Voorbeelden van merken die holheft bestekken maken zijn Keltum, Robbe & Berking, Wilkens, WMF, Villeroy & Boch.