De zon schijnt, het is weekend, je zit op het terras en je bestelt een lekker glas wijn.

Vaak komt je wijn dan in een klein glas en smaakt het niet zo lekker als je had verwacht. Vanaf nu weet je waarom en vraag je aan de ober een echt wijnglas.

Goede wijn uit een goed glas

Wijnglazen bestaan traditioneel uit een voet, steel en een kelk. Tegenwoordig zijn er ook hele mooi glazen zonder voet en steel. Het belangrijkste is dat de kelk een goede vorm heeft. De kelk is zo groot, dat je het glas niet vol schenkt. Hierdoor is er ruimte voor lucht. Dit zorgt er voor dat je wijn goed kunt ruiken.

Welk glas kies je voor welke wijn?

Er zijn heel veel verschillende vormen wijnglazen. De vorm van het glas bepaalt waar de wijn in je mond, en dan bedoelen we eigenlijk op je tong, terecht komt. De tong heeft vier smaakvlakken: zoet, zuur, zout en bitter

Bordeaux en Bourgogne

Laten we een voorbeeld nemen met twee klassiekers uit Frankrijk: Bordeaux en Bourgogne

Bordeaux is een zachte, stevige wijn, Bourgogne is wat zuurder. De bordeauxwijn moet voor op je tong in je mond terechtkomen, want daar proef je zoet en zout. De vorm van het glas is recht, waardoor je je hoofd niet ver naar achteren hoeft te doen en de wijn dus voor in je mond terecht komt.

Een bourgogneglas zorgt ervoor dat de wijn verder achter op je tong terecht komt, waardoor het zure van de wijn goed tot zijn recht komt. Het glas is breed van onder en smal van boven, je hoofd moet verder naar achter en komt daardoor terecht waar hij terecht moet komen.

Dit is een experiment, wat je zeker thuis kunt proberen. Uiteraard ook met witte wijn, proef dan het verschil tussen Sauvignon Blanc en Chardonnay

Om voor elke druif of wijnsoort een apart glas aan te schaffen, gaat ons zelfs misschien wel te ver. Maar als je bijvoorbeeld een fervent Bordeaux- of Chardonnaydrinker bent, kan een speciaal glas voor deze wijnsoorten de moeite zijn. Ervaar zelf het verschil en dan vraag je de volgende keer aan de ober om het juiste glas. Drink wijn in ieder geval nooit uit een bbq-bistroglaasje, dat is eeuwig zonde van de wijn.