Een koksmes is de basis van je keuken. De vorm van de snijkant van een koksmes is met de lichtronde lijn heel karakteristiek. Het lemmet is ongeveer 20 cm lang. Er bestaan ook kleinere koksmessen van circa 16 cm lengte terwijl professionele koks juist vaak langere messen kopen. De messen zijn te koop tot wel 26 cm lang. Koksmessen hebben een hoog lemmet van circa 4 tot 5 cm zodat je de vingers van je hand waarmee je het voedsel vasthoudt tegen de zijkant van het lemmet kan houden. Op deze manier kan je veilig en snel werken. Met een koksmes snijdt u groenten fruit, vlees of vis tijdens de voorbereidingen voor het koken. Door het mes regelmatig aan te zetten op een aanzetstaal zal het zijn scherpte lang behouden.

 

Hoe gebruik je een mes eigenlijk: Om te snijden wordt het koksmes langs de vinger recht op en neer bewogen, terwijl de mespunt op de snijplank rust. Zo ontstaat een wiegende mesbeweging. Het snijgoed kan gelijktijdig met de duim in de richting van het lemmet worden geschoven. Omdat er geen experts uit de hemel komen vallen, lijkt deze techniek in het begin misschien wat moeilijk. De wiegende op- en neerwaartse beweging moet allereerst langzaam worden geoefend. U zult zien: Hoe meer routine u hebt, des te sneller en perfecter gaat het. Met groeiende routine wordt ook de snelheid van het snijden verhoogd. Al met een beetje oefening kan snijgoed zonder grote krachtuitoefening heel gelijkmatig, precies en snel worden gesneden.

 

De messen van bijvoorbeeld Wüsthof worden geproduceerd in Solingen, van oudsher de messenstad van Duitsland. Deze productie gebeurt in de modernste messenfabriek ter wereld. De messen worden geslepen volgens het PEtec-systeem. Tevens wordt ieder mes diverse keren met een laser en handmatig gecontroleerd en geoptimaliseerd, om de hoge kwaliteit te waarborgen.

 

Onderhoudtips
Het beste reinigt u uw mes direct na gebruik. Was het af in warm water met een vochtige doek en een beetje afwasmiddel. Droog het zorgvuldig af.

Mogen de messen in de vaatwaser?
technisch gezien zijn de meeste messen geschikt voor vaatwasmachinereiniging (uitgezonderd houten grepen). Desondanks raden we u aan, uw messen niet in de vaatwasser te reinigen.

Daarom horen hoogwaardige messen niet in de vaatwasser:
-Messen en bestekdelen worden in een korf gezet. Tijdens het wasprogramma kunnen lemmeten tegen elkaar of tegen andere bestekdelen worden geslagen en daardoor beschadigd raken.
-De messen kunnen met hun scherpe snijrand de kunststoflaag van de vaatwasserkorf beschadigen. Daardoor kan roest ontstaan.
-Als de vaatwasser niet meteen wordt aangezet kunnen spijsresten (kruiden, sauzen, sappen) de lemmeten beschadigen. Er kunnen vlekken ontstaan en het lemmet kan zelfs worden beschadigd (gatencorrosie).
-Heel belangrijk is de dosering van het afwasmiddel en het juiste gebruik van glansspoelmiddel. Bij foutieve dosering treden snel afzet van andere roest op of vallen er gaten in het lemmet. In de meeste gevallen zijn de vlekken weer te verwijderen met gangbare staalpoetsmiddelen (bijv. staalfix).

Positie
Van hoog naar laag sorteren

Foto-tabel Lijst

21 per pagina

Artikelen 1 tot 21 van 23 in totaal

Pagina:
  1. 1
  2. 2
Positie
Van hoog naar laag sorteren

Foto-tabel Lijst

21 per pagina

Artikelen 1 tot 21 van 23 in totaal

Pagina:
  1. 1
  2. 2