Santokumessen

Een Santokumes is van oorsprong een Japans mes. Het woord Santoku betekent de drie deugden; plakjes snijden, blokjes snijden en fijnsnijden.
Het Santokumes is het belangrijkste mes van de Japanse messen. Het is de Japanse versie van het Europees koksmes en wordt gebruikt voor het snijden van vlees, vis en groenten.
Het mes is lichter en dunner dan het Europese koksmes en de snijkant loopt veel rechter. Het santokumes is daardoor meer geschikt voor fijne snijtechnieken. Soms heeft een Santojumes uitsparingen aan de zijkant, waardoor plakjes vlees of vis niet aan het lemmet kleven.

 

Het mes wordt bij het handvat vastgehouden en met een beweging parallel aan de onderlaag van achter-boven naar voor-beneden bewogen om te snijden. Er moet op een snijplank van hout of plastic worden gesneden, anders wordt het mes snel bot. Het brede lemmet maakt het mogelijk het gesneden product op te scheppen met mes en hand om dit in de pan te gooien. Bij hakken kan het mes beschadigen of breken; het is hier niet voor bedoeld. Door de rechte snede kan er niet op de karakteristieke Franse manier met een wiegend mes worden gesneden.

 

Onderhoudtips
Het beste reinigt u uw mes direct na gebruik. Was het af in warm water met een vochtige doek en een beetje afwasmiddel. Droog het zorgvuldig af.

Mogen de messen in de vaatwaser?
technisch gezien zijn de meeste messen geschikt voor vaatwasmachinereiniging (uitgezonderd houten grepen). Desondanks raden we u aan, uw messen niet in de vaatwasser te reinigen.

Daarom horen hoogwaardige messen niet in de vaatwasser:
-Messen en bestekdelen worden in een korf gezet. Tijdens het wasprogramma kunnen lemmeten tegen elkaar of tegen andere bestekdelen worden geslagen en daardoor beschadigd raken.
-De messen kunnen met hun scherpe snijrand de kunststoflaag van de vaatwasserkorf beschadigen. Daardoor kan roest ontstaan.
-Als de vaatwasser niet meteen wordt aangezet kunnen spijsresten (kruiden, sauzen, sappen) de lemmeten beschadigen. Er kunnen vlekken ontstaan en het lemmet kan zelfs worden beschadigd (gatencorrosie).
-Heel belangrijk is de dosering van het afwasmiddel en het juiste gebruik van glansspoelmiddel. Bij foutieve dosering treden snel afzet van andere roest op of vallen er gaten in het lemmet. In de meeste gevallen zijn de vlekken weer te verwijderen met gangbare staalpoetsmiddelen (bijv. staalfix).

Positie
Van hoog naar laag sorteren

Foto-tabel Lijst

21 per pagina

6 artikel(en)

Positie
Van hoog naar laag sorteren

Foto-tabel Lijst

21 per pagina

6 artikel(en)