Wokpannen

Een wok komt van oorsprong dan wel uit het oosten, maar dat wil niet zeggen dat je er geen gerechten uit andere landen in kan maken. Je kunt het zo gek niet bedenken of een ingrediënt kan in de wok: vis, kip, vlees, groente en fruit.

De pan is in China ontwikkeld omdat ze snel en gezond wilden koken. In een mum van tijd kan een smaakvol gerecht gemaakt worden, met slechts één pan en weinig energie. Omdat wokken of roerbakken een snelle kookwijze is blijven de voedingswaarde optimaal bewaard.

Roerbakken of wokken

Het verschil tussen wokken en roerbakken heeft met de temperatuur te maken. Wokken doe je met veel hogere temperaturen. Voor beide kookprocessen geld dat je beter geen olijfolie moet gebruiken. Olijfolie brand aan als het te warm wordt en geeft dan ook een giftige stof af en smakt bitter. Beter is het om zonnebloemolie of arachideolie te gebruiken.

 

Wok op inductie

De wokken van Demeyere zijn gemaakt uit het speciale 5 of 7-lagenmateriaal. Daardoor is er een warmtespreiding tot aan de bovenrand. De geleiding is zeer goed, dit is een zeer goede wok die je levenlang meegaat. 

De wok van Debuyer is gemaakt van plaatstaal. Deze wok moet je inbranden met olie. Zo maak je je eigen antikleef laag in de pan en zorgt ervoor dat de pan niet meer roest. Deze wok was je alleen met heet water af. Als je afwasmiddel gebruikt, dan moet je de pan opnieuw inbranden. Met deze wok kun je ook op hoge temperaturen wokken en uiteraard op lagere temperatuur roerbakken.

De wok van Le Creuset uit de Les Forgees serie is meer geschikt om te roerbakken. Deze wok heeft namelijk een antikleef materiaal en kan hierdoor niet zo hoog verhit worden. Roerbakken gaat prima in deze pan, maar wokken kun je ondanks de naam van de pan beter niet in deze pan doen. 

Als deze wokken kun je ook gebruiken op een inductie kookplaat. Belangrijk is wel om hierbij niet de Boost functie te gebruiken. 

 

 

 

 

Positie
Van hoog naar laag sorteren

Foto-tabel Lijst

21 per pagina

11 artikel(en)

Positie
Van hoog naar laag sorteren

Foto-tabel Lijst

21 per pagina

11 artikel(en)

Tips voor het wokken

- Verwam de wok goed, voordat je er ingrediënten in doet.
- Schakel 1/3 tot 1/2 terug in vermogen, als de wok op temperatuur is.
- Koop steeds verse ingrediënten. Wokken heeft namelijk als doel om smaak en textuur maximaal te behouden.
- Houdt het voedsel steeds in beweging door voortdurend om te scheppen. Alles wordt daardoor gelijk gaar en voorkomt aanbranden.
- Dreigt het toch een beetje aan te branden. Doe er dan een klein beetje water, wijn of bouillon bij. Maar niet te veel want dan ga je smoren in plaats van wokken.
- Voeg niet te veel ingrediënten in één keer toe, maar doseer. De pan koelt anders te snel af.
- Vlees wok je op hoge temperatuur, vis en groente op een wat lagere temperatuur.