WEDGWOOD

WEDGWOOD

Wedgwood is gespecialiseerd in aardewerk en porselein. Dit bedrijf is opgericht door Josiah Wedgwood in 1759 (1730-1795), hij is ook wel bekend als "The Father of English Potters". De wedgwood-familie had zijn naam al gemaakt binnen de industriele sector en vanuit deze achtergrond beschikte Josiah Wedgwood over vele talenten op het gebied van wetenschap, kunst en technologie. Deze kennis gebruikte hij om een aardewerk-fabriek op te richten. In tegenstelling tot de gangbare industrie in zijn tijd besteedde Josiah Wedgwood hierbij veel aandacht aan de sociaal-emotionele aspecten van zijn werknemers en hield hij niet op bij de bouw van enkel een fabriek. Toen de wedgwood fabriek in 1766 voldoende opbrengst gegenereerd had begon hij met de bouw van een dorp rondom een nieuwe fabriek. Het geheel werd "Etruria" gedoopt en de werknemers van Wedgwood konden hier niet alleen werken, maar ook wonen. Bovendien legde hij kanalen (het Trentkanaal en het Merseykanaal) aan zodat zijn producten snel en gemakkelijk vervoerd konden worden.

Als wetenschapper was Josiah Wedgwood altijd bezig met het ontwikkelen van nieuwe technieken zoals het bekende "Queens Ware" (1762), "Black Bassalt" (1768) en "Jasper" (1774). Innovatie is altijd belangrijk gebleven binnen Wedgwood. Zo werd er in de 19e eeuw gebruikgemaakt van nieuwe machines, werd er voor het eerst gekleurd aardewerk gebruikt en begon Wedgwood met de productie van "Bone China" (porcelein met een toevoeging van beenderas waardoor het eindproduct veel sterker wordt). Wedgwood behaalde met name met Bone China veel faam en dit sierde dan ook vele tafels van de bekenden der aarde zoals de tafels van het Witte Huis ten tijde van Theodore Roosevelt.

In de jaren 30 van de 20e eeuw sloten de meeste aardewerk-fabrieken hun deuren omdat aardewerk door de introductie van diverse nieuwe materialen steeds minder geliefd werd. Wedgwood bleef echter nieuwe producten produceren en om de efficiency te verbeteren werd er een nieuwe fabriek geopend nabij het dorp "Barlaston". De nieuwe fabriek opende zijn deuren in de jaren 40 en is op deze plaats blijven bestaan tot de dag van vandaag. Wedgwood is nog altijd een van de grootste producenten van aardewerk en porcelein en de producten van Wedgwood zijn over de gehele wereld te vinden.

Positie
Van hoog naar laag sorteren

Foto-tabel Lijst

21 per pagina

Artikelen 1 tot 21 van 378 in totaal

Pagina:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. ...
 7. 18
Positie
Van hoog naar laag sorteren

Foto-tabel Lijst

21 per pagina

Artikelen 1 tot 21 van 378 in totaal

Pagina:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. ...
 7. 18