Onze winkel is vanaf 3 maart open voor afspraken. Klik hier voor meer informatie.

Winkelwagen

Hoe kies ik de goede koekenpan?

Dit is één van de meeste gestelde vragen in onze winkel als klanten voor onze pannenwand in de keuken staan. En dit is ook een hele terechte vraag. Vaak komen klanten naar onze winkel, omdat ze er de balen van hebben dat hun koekenpan weer stuk is, aanbakt of niet doet wat ze willen. In onze collectie hebben we volop keuze in koekenpannen zoals Le Creuset Les Forgées, Demeyere Multiline 7, WMF Prof Resist Debuyer, Le Creuset Gietijzeren koekenpannen en ChocBois.

In dit blog nemen we je mee in de verschillende afwegingen die je kunt maken bij het kiezen van een koekenpan. Zo hopen we je ook op afstand te kunnen helpen. Heb je nog vragen, dan helpen we je graag verder in onze winkel of via telefoon, e-mail of chat!

Wat ga je in de koekenpan klaar maken?

Het fijne van een koekenpan is dat je er veel verschillende soorten eten in kunt klaar maken. Bak je een ei of een biefstuk of misschien maak je er een lekkere rode pastasaus in klaar.

Het belangrijkste verschil tussen koekenpannen is de werking. Heeft de pan een anti-kleef laag of niet. In het laatste geval is de basis een roestvrijstalen pan.

Wel of geen antikleeflaag?

Het voordeel van een koekenpan met antikleef laag is, zoals de naam al doet vermoeden, dat het eten dat je in de koekenpan klaar maakt niet plakt aan de pan. Je kunt zo eenvoudig een ei, aardappels of pannenkoek bakken, maar ook gepaneerde producten zoals een schnitzel bak je prima in deze soort koekenpan. Door de antikleef laag hoef je bovendien weinig vet te gebruiken bij het bakken.

Het nadeel van een koekenpan met antikleef laag is, dat je deze niet zo hoog kunt verhitten. Wij adviseren om maximaal 2/3 van het vermogen van je gasfornuis of inductieplaat te gebruiken. Wil je dus een biefstuk bakken en het vlees snel dicht schroeien dan is een rvs koekenpan de beste keuze. Een rvs koekenpan kun je dus heel hoog verhitten, zonder dat je de pan beschadigd. Deze soort koekenpannen hebben geen anti-kleef laag en dus plakt je vlees, ei of ander voedsel in eerste instantie vast aan de pan. Maar het goede nieuws is dat deze ook weer loslaat. Het magische woord voor succes is geduld. We leggen het later in dit blog aan je uit.

Verschillende vormen koekenpannen

De meest bekende vorm van de koekenpan is een lage koekenpan voor het bakken van een ei of aardappels. Je hebt daarnaast ook koekenpannen met een hogere ronde rand of met een hogere rechte rand.

Koekenpannen met een hogere ronde rand worden ook wel sauteerpannen genoemd. Deze pannen zijn heel geschikt voor het maken van sauzen of roerbakken bijvoorbeeld.

Een hogere koekenpan met een rechte rand wordt een hapjespan genoemd. Dit geeft de pan meer inhoud en is bijvoorbeeld geschikt voor het maken van gehaktballetjes of andere hapjes

Verschillende soorten antikleeflagen

Er zijn veel verschillende soorten lagen beschikbaar, ieder merk heeft ook vaak weer zijn eigen benaming voor de laag.

De meest voorkomende antikleeflaag is zwart, zoals bij de Les Forgées serie van Le Creuset of Demeyere. Deze koekenpan verwarm je rustig en zijn geschikt voor een ei, gepaneerde producten, pannenkoeken en roerbakken.

Emaille als antikleeflaag wordt gebruikt bij gietijzeren koekenpannen, zoals die van Le Creuset. De laag voorkomt dat het gietijzer gaat roesten en is zeer duurzaam in gebruik. Gietijzer verwam je in het begin rustig, maar als de pan warm is, kun je deze heel hoog verhitten. Deze pan kun je dus voor alles gebruiken van een ei tot een biefstuk.

Je hebt ook pannen met een keramische laag. Het voordeel is dat je deze hoog kunt verhitten, het nadeel is dat de laag relatief snel slijt en dat je de pan goed schoon moet maken om de laag zijn werking te laten doen.

Een RVS koekenpan heeft geen laag, want is van roestvrijstaal. Deze kan niet slijten en je kunt deze pan hoog verhitten.

 

Waar kook je op?

Op een gasfornuis is het anders koken dan op een inductiekookplaat. Gas en inductie zijn de meeste voorkomende fornuizen in Nederland, waarbij inductie steeds meer aan terrein wint. Wanneer onze klanten komen om pannen te kopen voor hun nieuwe keuken, dan heeft deze eigenlijk altijd een inductiekookplaat.

Alle koekenpannen in onze collectie zijn geschikt voor alle soort kookplaten en dus ook voor inductie. Er zijn wel pannen die bij uitstek geschikt zijn voor inductie. Dat zijn de pannen van Demeyere. Als sinds de jaren ’70 is dit Belgische familiebedrijf betrokken bij de ontwikkeling van de beste pannen voor het koken op inductie.

TriplInduc

Demeyere ontwikkelde TriplInduc. Dit is een 3-laags materiaal dat in de 5-laags en 7-laags koekenpannen van Demeyere is verwerkt. Dit geldt onder andere voor Alu Pro 5, Multiline 7 en Proline 7.

TriplIinduc zorgt voor meer rendement bij het koken op inductie, waardoor je maar liefst 30% minder energie verbruikt t.o.v. andere koekenpannen. Als je bedenkt dat een roestvrijstalen koekenpan gemiddeld 30 jaar mee gaat, dan kun je in al die jaren heel wat energie besparen!

Kook je op gas en kies je voor een koekenpan met TriplInduc, dan heeft dit een extra voordeel. Door TriplInduc vervormt je pan namelijk niet op het gas, waardoor je als je later overgaat op inductie koken, je geen nieuwe pannen hoeft te kopen.

Bij het koken op inductie zijn er voor de pannen 2 zaken van belang: de bodem moet recht zijn en de bodem moet magnetisch zijn. Zonder deze twee eigenschappen is de koekenpan niet geschikt voor inductie. Wanneer je jarenlang met een koekenpan hebt gebakken op een gasfornuis is de kans groot dat de koekenpan niet meer recht is en het daarom niet doet op een inductie kookplaat. Met TriplInduc van Demeyere heb je hier dus geen last van en kan je de koekenpan, ook na koken op gas, gewoon op je nieuwe inductie kookplaat gebruiken.

 

Wat vind je belangrijk bij een koekenpan?

Kies je voor gebruiksgemak? Wil je dat je pan levenslang meegaat? Is de koekenpan gezond? Wat is je budget?

Zo maar een aantal vragen die je voor jezelf kunt beantwoorden bij het kiezen van een koekenpan.

 

Gebruiksgemak van je koekenpan?

Antikleef is zeer eenvoudig in gebruik, het wijst zich vanzelf. Iedereen kan er mee overweg en dat maakt deze soort koekenpan ook zo populair. Een roestvrijstalen koekenpan is even wennen, omdat je voedsel er eerst in vast plakt.

Maar zodra het voedsel is dichtgeschroeid laat het los. Je laat het dus ‘gewoon’ in de pan liggen en je wacht met geduld. Als het los laat, draai je het om. Eigenlijk best eenvoudig toch?

 

Hoe lang gaat je koekenpan mee?

Een koekenpan met antikleeflaag gaat per definitie niet levenslang mee. Het is namelijk altijd een laag op een ondergrond van aluminium of staal. Twee vreemde materialen gaan van elkaar af of slijten eraf. De koekenpannen met anti kleef laag uit ons assortiment hebben een laag die eraf slijt. De mate waarin de laag in de pan slijt is afhankelijk van meerdere factoren: Hoe intensief gebruik je de pan, gebruik je de pan op de juiste manier en doe je de pan in de vaatwasser.

Het beste voor de koekenpan is om deze met de hand af te wassen, omdat deze dan langer mee gaat. Voor de meeste koekenpannen geldt dat ze wel in de vaatwasser gereinigd mogen worden.

Een RVS koekenpan daarentegen gaat wel levenslang mee. Er is geen laag die kan slijten, de koekenpan kan tegen hoge hitte en is daarmee ideaal in het gebruik.

Wanneer je wilt weten hoe lang een pan ongeveer meegaat, dan is het handig om te kijken naar de duur van de garantie. Krijg je 2 jaar garantie of 30 jaar garantie? Dat zegt ook iets over de te verwachten levensduur van de pan

Antikleeflaag, gezond of niet?

Er is veel aandacht geweest voor pannen met een antikleef laag en of dat wel of niet gezond is. Misschien ken je de berichten wel van vogels die dood neervallen, wanneer er gebakken wordt in de koekenpan. PFOA, maar ook PFAS kwam veel ter sprake.

Dit zijn stoffen die werden gebruikt bij het aanbrengen van de antikleef laag. Het zat dus als het ware in de ‘ lijm’. Als de laag afbladdert en loslaat, kan het in je eten terecht komen en dus in je lijf.

Deze stoffen kunnen dan ook in je lijf terecht komen. In de koekenpannen die wij verkopen, komen deze stoffen niet voor. Daarnaast verkopen wij alleen pannen waar de laag van slijt en niet loslaat. Al onze koekenpannen zijn PFOA en PFAS vrij.

De kwaliteit van de laag zorgt ervoor dat deze veel langer meegaat en bij veelvuldig gebruik langzaam slijt. De laag bladdert dus niet, waardoor het nooit in je lichaam terecht komt en niet schadelijk is voor je gezondheid

Welke koekenpan is de beste?

Zoals we in dit blog hebben geprobeerd zijn er veel zaken van belang bij het kiezen van een koekenpan. Er is niet één koekenpan de beste, want het is afhankelijk van waar je de koekenpan voor gaat gebruiken, wat je budget is, waar je op kookt en wat je belangrijk vindt.

Op deze vragen hebben wij in dit blog proberen een antwoord te geven. Uiteraard helpen we je graag bij het kiezen van een koekenpan door samen met jou te kijken wat bij jou past.

In onze winkel in de 7straatjes in Arnhem zijn er ook verschillende koekenpannen die je kunt uitproberen. In onze keuken hebben we een gasfornuis en een inductie kookplaat.

Het beste kun je de verschillen ervaren door er een ei in te bakken. Die staan altijd klaar.

 

Onze favoriete koekenpannen: