Speciale messen

Er zijn een aantal speciale messen zoals het fileermes, tourneermes, uitbeenmes en het glaceermes.

 

Fileren is een lastige techniek waarbij het belangrijk is, dat het mes dicht langs de graat of het bot kan snijden. Hierdoor gaat weinig van het vlees of het bot verloren. Het fileermes lijkt op het uitbeenmes maar is iets minder flexibel. Het fileermes wordt gebruikt om vis en vlees heel dun te fileren. Door de flexibiliteit en het dunne lemmet is het mes uitzonderlijk goed te sturen. 

 

Het tourneermes wordt gebruikt voor het schillen van rond fruit zoals appels en peren, maar het is ook geschikt voor aardappelen. Het lemmet heeft een iets gebogen vorm waardoor het geschikt is voor ronde vormen.

 

Het uitbeenmes wordt gebruikt om het vlees van het bot te snijden van verschillende soorten vlees, zoals lam, varken en rund. De extra soepele messen kunnen met de vorm van het bot mee. Je verwijdert er op efficiënte wijze ook huid, pezen en vet mee.
Het lemmet is ongeveer 16 centimeter lang en is flexibel en dun. Hiermee kom je gemakkelijk tussen botten

Het glaceermes wordt gebruikt  voor het glaceren van taarten of andere  vloeibare lagen die gladgestreken moeten worden zoals een botercrème, chocolade en sauzen.

 

Onderhoudtips
Het beste reinigt u uw mes direct na gebruik. Was het af in warm water met een vochtige doek en een beetje afwasmiddel. Droog het zorgvuldig af.

Mogen de messen in de vaatwaser?
technisch gezien zijn de meeste messen geschikt voor vaatwasmachinereiniging (uitgezonderd houten grepen). Desondanks raden we u aan, uw messen niet in de vaatwasser te reinigen.

Daarom horen hoogwaardige messen niet in de vaatwasser:
-Messen en bestekdelen worden in een korf gezet. Tijdens het wasprogramma kunnen lemmeten tegen elkaar of tegen andere bestekdelen worden geslagen en daardoor beschadigd raken.
-De messen kunnen met hun scherpe snijrand de kunststoflaag van de vaatwasserkorf beschadigen. Daardoor kan roest ontstaan.
-Als de vaatwasser niet meteen wordt aangezet kunnen spijsresten (kruiden, sauzen, sappen) de lemmeten beschadigen. Er kunnen vlekken ontstaan en het lemmet kan zelfs worden beschadigd (gatencorrosie).
-Heel belangrijk is de dosering van het afwasmiddel en het juiste gebruik van glansspoelmiddel. Bij foutieve dosering treden snel afzet van andere roest op of vallen er gaten in het lemmet. In de meeste gevallen zijn de vlekken weer te verwijderen met gangbare staalpoetsmiddelen (bijv. staalfix).

Positie
Van hoog naar laag sorteren

Foto-tabel Lijst

21 per pagina

Artikelen 1 tot 21 van 25 in totaal

Pagina:
  1. 1
  2. 2
Positie
Van hoog naar laag sorteren

Foto-tabel Lijst

21 per pagina

Artikelen 1 tot 21 van 25 in totaal

Pagina:
  1. 1
  2. 2