Spaar nu voor mooie kortingen en gratis producten! meld je hier aan

Heart icon
Cart icon Winkelwagen

Winkelwagen

koekenpan

Nieuwe koekenpan?

Welke koekenpan kan ik het beste kiezen?

Wat is het verschil tussen een anti aanbak koekenpan en een roestvrijstalen koekenpan?

Wanneer kies ik voor een stalen pan of voor een antiaanbak pan?

Dit zijn twee van de meest gestelde vragen in onze winkel.

Het verschil is dat een anti-aanbak koekenpan een laagje heeft en een stalen koekenpan niet.

Wanneer kies ik voor een anti-aanbak pan en wanneer voor een stalen koekenpan? Dat ligt iets lastiger.

Ook hiervoor geldt dat het persoonlijk is.

 

 

Een goed begin is jezelf de volgende vragen te stellen:

koekenpan-rvs-High-Quality

1) Waar geef ik de voorkeur aan?


Heb je liever een pan met een hoog gebruiksgemak of vind je het belangrijk dat de pan lang meegaat? 

 

Een fijne eigenschap van een anti-aanbak koekenpan is bijvoorbeeld dat je er makkelijk een ei in kunt bakken met weinig vetstoffen. Dit kan bijna niet misgaan.

In een stalen pan kun je ook een ei bakken. Je warmt de pan op tot deze goed heet is (gebruik meer verstoffen dan je in een antiaanbak koekenpan zou doen). Dan schakel je terug in stand of gas naar ongeveer 20-30% van het vermogen. Je doe het ei in de pan. Zo laat je het eitje rustig garen en zal het in een mum van tijd klaar zijn met een heerlijk krokant randje. 

 

Dat laatste rustig laten bakken vinden we vaak lastig. We zijn gewend om altijd te draaien, te verschuiven en te keren met het product (het eitje) in de pan dat rustig laten garen voor velen een opgave is. Door kookprogramma’s en vlotte recepten waarin dit altijd word gedaan zijn we zo opgevoed als het ware. Het bakken in een stalen pan vergt dus een andere aanpak maar wel met een smakelijker resultaat. Het sleutenwoord is hierbij geduld.

Een groot voordeel van een stalen koekenpan is ook dat de pan geen laag heeft dat los kan laten op den duur. Daarom gaan deze pannen vele malen langer mee dan de anti-aanbak koekenpannen. Dit maakt een stalen koekenpan een hele duurzame optie.

Een anti-aanbak koekenpan is altijd aan slijtage onderhevig en zal op den duur vervangen moeten worden. De kwaliteit van de pan én het juiste gebruik van de anti-aanbak pan bepalen de levensduur van de pan. Een stalen koekenpan hoef je niet meer te vervangen. Op de koekenpannen van Demeyere ontvang je 30 jaar garantie!

2) Wie gaat de pan gebruiken?


Als je de enige bent dan kun je zelf kiezen, maar een ander gezinslid kiest misschien liever voor een lichte pan en let meer op het gewicht. Je thuiswonende puber zet een vork in je anti-aanbakpan in plaats van de siliconen spatel te gebruiken.


Je huisgenoot heeft altijd haast en gebruikt de anti-aanbakpan op hoog vuur wat de levensduur van deze pannen ontzettend verkort.


De keuze van de juiste koekenpan vergt dus wat navraag en denkwerk.
Één ding is zeker er is voor iedereen een juiste koekenpan!


Hieronder nog wat productinformatie in het kort.


Wat_bak_je_in_een_koekenpan_
koekenpan2-High-Quality

3) Soorten anti-aanbak koekenpannen?


De meeste zijn gemaakt van gesmeed of gietaluminium met daarop een anti- aanbaklaag. 

Enkele voorbeelden hiervan zijn 

Le Creuset les Forgees serie gemaakt van hard geanodiseerd gesmeed aliminium met een sterke, PFOA-vrije anti-aanbaklaag.

Demeyere Alu Pro 5 serie gemaakt van gesmeed aluminium met een Duraslide Titanium® antiaanbaklaag.

Demeyere Alu Pro 5 Ceraforce gemaakt van gesmeed aluminium met een krasbestendige keramische Ceraforce antiaanbaklaag, uiteraard vrij van PTFE.

 

Habonne Ecovite koekenpan, die ook een kern van aluminium hebben en een keramische anti-aanbaklaag.

Deze laatste soort, een keramische koekenpan is eigenlijk een soort hybride pan omdat deze goed heet genoeg word aan het oppervlak om eventueel ook mee te grillen. Dit komt door de keramische laag die veel heter word. Tegelijkertijd heeft deze pan ook de eigenschappen van de “gewone” anti-aanbakpan. 

 

4) Soorten stalen koekenpannen


Het verschil in stalen koekenpannen zit vaak in de aantal lagen of het soort staal.

De koekenpannen van Demeyere hebben 5 of 7 lagen. Het minimum aantal lagen voor een koekenpan is 3 (staal-aluminium-staal), wanneer de koekenpan uit 5 of 7 lagen is gemaakt, zorgt dit voor een betere geleiding van de warmte en dus een beter bakresultaat. De Demeyere Proline 7 koekenpannen geleiden zelfs zo goed, dat je er zelfs mee in de rand van de koekenpan mee kunt bakken.


Het Nederlandse merk Habonne is een vaste waarde in onze collectie, de 5 laags koekenpannen zijn van goede kwaliteit en hebben bovendien een goede prijs/kwaliteitsverhouding.

 

DeBuyer koekenpannen zijn gemaakt van plaatstaal. Op plaatstaal ontstaat roest bij aanraking met de lucht. Daarom moet je deze pannen inbranden voor gebruik. Door dit inbranden creëer je een anti-aanbaklaag in de pan. Een natuurlijk anit-aanbakpan dus. Deze koekenpannen was je alleen met water af en altijd met de hand. Gebruik je afwasmiddel of doe je deze pan in de vaatwasser, dan ontvet de pan en verdwijnt de natuurlijk anit-aanbaklaag.

 

WMF Profi Resist koekenpannen van Cromargan 18/10 roestvrij staal. Dit staal heeft de eigenschap vormvast te zijn en te blijven en het glanst mooi. De honingraat in de bodem zorgt voor een krokant bakresultaat en is zeer hittebestending.

 

3-Max-Quality
6-High-Quality
7-High-Quality
8-High-Quality