Wok Demeyere

Als afsluiter van de heerlijke Asian Delight maand een blog over één van de meest gestelde vragen

Wat is nu een goede wok?

Voor een wok is het belangrijk dat hij heel heet kan worden. Dit omdat je de producten met weinig vetstoffen als het ware snel dichtschroeit. Op deze manier blijven de vitamines in het vlees of vis of de groente die je bereidt.
Het is belangrijk dat de wok ronde opstaande randen heeft. Dit vergemakkelijkt het wokken en het omgooien van hetgeen je aan het bereiden bent.

Roerbakken of wokken?

Wanneer we in de winkel een vraag krijgen over wokken, dan merken we vaak dat men roerbakken bedoelt. Roerbakken doe je op gematigd vuur, wokken op hoge temperatuur. Als je roerbakt, dan kun je ook een pan met antikleef materiaal gebruiken, bijvoorbeeld van Les Forgees van Le Creuset. Wanneer je wokt, dan kun je dit het beste in een RVS wok doen.

Welke opties zijn er dan?

RVS Wok van Demeyere of een plaatstalen wok van De Buyer bijvoorbeeld.
Beide worden aan de oppervlakte goed heet en zijn zeer geschikt voor het wokken en roerbakken daardoor.

Wat is dan het verschil?

Een plaatstalen wok moet je inbranden. Je bakt neutrale olie als het ware op het oppervlak, je maakt een laagje. Dit laagje functioneert als anti aanbak laag. Je mag deze plaatstalen wok alleen met water afwassen ( nadat deze is afgekoeld) en niet met zeep. Doe je dit toch dan verwijder je de ingebrande laag en moet je de wok opnieuw inbranden.

Wok De Buyer

Heel belangrijk is het ook om neutrale olie te gebruiken die heel heet kan worden dus bijvoorbeeld zonnebloemolie of arachideolie. Kies in ieder geval niet voor olijfolie, deze kan niet heet genoeg worden en gaat verbranden.

Een roestvrijstalen wok heeft dezelfde eigenschappen als een plaatstalen wok maar deze hoeft niet ingebrand te worden. De RVS wok van Demeyere bestaand uit meerdere lagen materiaal op elkaar waardoor de warmte verdeling en geleiding perfect is. De pan word aan de zijkanten net zo heet als aan de bodem wat het wokken vergemakkelijkt.

Zodra je klaar bent met wokken spoel je de wok af met heet water, alle eventueel achtergebleven restjes borstel je er zo af. Dit komt door de Silvinox behandeling in de pan. Door deze behandeling is het staal gladder en dus eenvoudiger schoon te maken. De pannen van Demeyere zijn bij uitstek geschikt voor inductie. Door de goede geleiding verbruikt deze pan minder energie. De roestvrijstalen wok is dus gebruiksvriendelijker én goed voor het milieu .

Tips en trucs

1. Probeer al de te bereiden producten even groot te snijden en ze in de wok toe te voegen op volgorde van garing. Stukjes wortel hebben langer nodig om gaar te worden dan een stukje biefstuk bijvoorbeeld.
2. Gebruik olie die heel heet kan worden, bijvoorbeeld arachideolie of zonnebloemolie.
3. Na het afwassen witte vlekken in je wok? Dit zijn eiwitten (van kip of vis bijvoorbeeld), die zich afzetten tegen het staal. Deze kun je eenvoudig verwijderden door een scheutje citroensap aan het water met afwasmiddel toe te voegen.


Hiermee kunnen jullie heerlijk aan de slag hopen wij, maar heb je nog vragen stel ze dan gerust! Wokze!