
Koken met inductie: Hoe werkt dit nu eigenlijk?
Het is een veel gestelde vraag in onze winkel en een gewild gespreksonderwerp tijdens onze Pollmann Kookclub workshops. Daarom besteden we er extra aandacht aan in deze blog.
Als je op inductie kookt maak je gebruik van elektromagnetische straling. Door de wissel werking tussen de pan en de inductieplaat ontstaat er wrijving en dus warmte. De pannen en de inductieplaat werken samen, ze worden één geheel. Het is dus belangrijk dat de pan die u gebruikt magnetisch is en uit goed geleidende materialen bestaat van hoge kwaliteit.
Voordelen van koken op inductie op een rijtje
1. Veilig
2. Zuinig / energie besparend
3. Goede controle tijdens het koken (reageert direct)
4. Extra ruimte
1. Veilig
Omdat een inductieplaat werkt met elektromagnetisme word de kookplaat niet heet. Heel veilig als de kinderen graag meehelpen in de keuken. Het elektromagnetisme zorgt ervoor dat de pan en het product (in de pan) opwarmt en niet alles eromheen. Dit brengt ons direct bij het tweede punt…
2. Zuinig/energiebesparend
Als u de juiste pan gebruikt met een goede warmtegeleiding dan is het rendement van een inductieplaat heel hoog. Bij koken op gas gaat er veel warmte verloren (langs de pan). Als u een pannetje water kookt, dan kookt dit water op een inductieplaat 2 keer sneller dan op een gaskookplaat.
3. Goede controle tijdens het koken
Stel u voor, u bent een heerlijke omelet of een biefstuk aan het bakken. Soms is het een kwestie van seconden waarop het product de juiste gaarheid heeft bereikt. Hoe fijn is het dan dat je de energie uit kunt zetten zodat de warmte in de pan direct stopt. Zo direct kunt u dus koken met inductie.
4. Extra ruimte
In onze ogen een niet geheel onbelangrijk aspect van het koken op inductie. Een inductiekookplaat word niet warm. Op het moment dat je niet kookt heb je dus ongeveer een meter extra werkruimte in je keuken!
Welke soort pannen zijn geschikt voor inductie
Zoals eerder beschreven is het belangrijk dat de pannen magnetisch zijn en een recht bodem hebben. Wanneer je overgaat op het koken op inductie, betekent dat niet dat per sé dat je nieuwe pannen hoeft te kopen.
Test met een magneetje of deze blijft plakken aan de bodem van de pan. Daarna leg je een lineaal tegen de bodem van de pan. Als deze tegen aan ligt, dan is de bodem iets hol. Wanneer de pan op de kookplaat staat, dan trekt de bodem recht en krijgt je optimale overdracht van energie. Als deze tests beiden positief zijn, dan zijn de pannen waarschijnlijk geschikt voor inductie.
Pannen die geschikt zijn voor inductie zijn:
Stalen (kook)pannen
Voorbeelden van deze pannen zijn de pannensets van Spring, Multiline en Proline koekenpannen van Demeyere
Gietijzeren pannen
Onze pannen uit de collectie van Le Creuset zijn allemaal geschikt voor inductie, bijvoorbeeld de braadpannen, de koekenpannen of de braadslede
Anti-aanbakpannen
Hoewel wij deze pannen liever anti-kleefpannen noemen, hebben we het over dezelfde pan. We hebben de Les Forgees koekenpannen van Le Creuset en de Alu Pro serie van Demeyere in onze collectie. Beide series kunnen gebruikt worden op inductie.
Speciale aandacht voor Demeyere
Al sinds de jaren ’70 is het Belgische merk Demeyere al betrokken bij de ontwikkeling van de juiste pan voor het koken op inductie. Zij hebben hierin een enorme kennis ontwikkeld in de afgelopen jaren.
Demeyere garandeert energiebesparing, perfecte controle, snelheid en veiligheid dankzij unieke materialen en technologieën.
Het maximale vermogen van je kookplaat wordt niet alleen bepaald door de kwaliteit van je kookplaat, maar minsten evenveel door de kwaliteit van de gebruikte materialen van je kookpannen en koekenpannen.