Buiten is het nat en koud en dus herfst

Het wordt weer tijd om met mijn vriendinnen een theemiddag af te spreken. We doen dit iedere maand en elke keer met een ander thema. Deze maand is het thema: Azië. Daar hoort natuurlijk een gietijzeren theepot bij, maar heeft zo'n theepot eigenlijk een aparte functie?
Daar geef ik je in dit blog een antwoord op. Laten we beginnen bij het begin.

De oorsprong van de gietijzeren theepot
Van oorsprong werd er in Japan in gietijzeren ketels water gekookt voor de thee. Door het gietijzer werd het water zachter en de smaak zoeter. Nu is dat niet meer nodig, want de kwaliteit van ons water nu, is veel beter dan vroeger.
De gietijzeren theepotten van Bredemeijer en Serax zijn een afgeleide van deze waterketels. De binnenkant heeft een glazuurlaag gekregen zodat de theepot niet kan roesten. Ook krijgt het water nu geen (bij)smaak meer. De theepotten worden wel warm aan de buitenkant, dus even op een onderzetter zetten.

Niet met kokend water
Groene thee wordt tegenwoordig heel veel gedronken. Misschien weet je het al lang, maar groene thee mag je nooit zetten met kokend water. De thee verbrandt dan en wordt bitter van smaak. Niet zo lekker en zonde van de heerlijke thee. In de 'Tesubin' (zo heten de gietijzeren theepotjes) zit een filter voor losse thee. Het filter kun je er ook uit halen en een theezakje gebruiken. De echte liefhebber zal dit misschien niet zo snel doen, maar soms is een theezakje gewoon even makkelijk. Wanneer je kiest voor een theezakje, let er dan goed op dat er geen andere ingredienten dan thee inzitten. Het klinkt wat vreemd, maar er zijn veel (bekende) merken die smaakbolletje toevoegen aan de theezakjes.

Maak de thee compleet
Een kopje thee is niet compleet zonder een lekker koekje. Dit recept wil ik graag met je delen. Het zijn koekjes met thee erin verwerkt, een prima combinatie dus wat mij betreft!
Voor 22 stuks heb je nodig:
2 eetlepels Jasmijnthee 150 gram tarwebloem (gezeefd) en nog een beetje extra
125 gram boter 1 theelepel bakpoeder ½ los geklopt ei
110 gram fijne kristalsuiker 22 blanke amandelen
Zo maak je het:
Maal de jasmijnthee in een vijzel fijn. Klop de boter, suiker en jasmijnthee met een mixer licht geel en romig. Voeg het ei toe en klop nog een minuutje. Spatel nu de bloem erdoor. Vorm er twee ballen van en rol deze uit op een met bloem bestoven werkblad. Rol beide deegballen met beide handen uit tot een rol van ongeveer 12cm lang. Wikkel ze in plasticfolie en laat het deeg ongeveer een uurtje rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed de bakplaat met bakpapier. Snijd van de rolletjes plakje van ongeveer 1 cm dikte. Bak de koekjes ongeveer 8 minuten. Laat ze daarna even afkoelen.
Neem je allermooiste schaaltje en presenteer ze. Wat er over is kan altijd in een trommel, maar geloof mij de trommel gaan deze lekkere koekjes niet halen.
Veel plezier met het bakken van de koekjes en het thee drinken. Plan ook zo'n gezellige theemiddag met jouw vrienden!