Spaar nu voor mooie kortingen en gratis producten! meld je hier aan

Heart icon
Cart icon Winkelwagen

Winkelwagen

koken-op-inductie-High-Quality

Koken op inductie

Is sneller, je gebruikt minder energie en het is goedkoper

Inductie koken is een relatief nieuwe manier van koken die steeds populairder wordt. Het vervangt gas en elektrische kookplaten. Deze kookplaten maken gebruik van elektromagnetische velden om magnetische materialen in de pan te verwarmen, waardoor het koken veel sneller gaat.

2021.03.10-5412191126240-alu_pro_5_ceraforce_bakpan_15080

Voordelen van koken op inductie


Het eerste voordeel van inductie koken is dat het energiezuiniger is dan andere kookmethoden. Omdat de inductieplaat rechtstreeks de pan verwarmt, wordt er minder energie verbruikt. Aan is aan en uit is uit. Het is dus een hele directe manier van verwarmen.

Koken op inductie gaat dus snel, waardoor je ook minder energie gebruikt. Het is een stapeleffect. Een tweede voordeel is dat het ook veiliger is dan andere kookmethoden, omdat er geen open voor of hete oppervlakten zijn.

Het derde voordeel is dat je de plaat precies kunt instellen, waardoor je het de warmte krijgt die je nodig hebt en zo het beste bakresultaat of kookresultaat krijgt.

Pannen voor inductie


Als je voor het eerst op inductie gaat koken, dan bestaat nog wel eens het idee dat je altijd nieuwe pannen moet kopen.

Dat is zeker niet altijd het geval. Wat is belangrijk voor pannen die je op een inductiekookplaat gebruikt?

Pannen_voor_inductie
De_bodem

De Bodem


De bodem speelt een cruciale rol in het koken op inductie. De bodem van de pan moet in staat zijn om de energie die uit het magnetisch veld vrijkomt, over te brengen op het voedingsmiddel of water in de pan.

Daarvoor is het belangrijk dat de bodem magnetisch is en recht is als je de pan verwarmt. Dit kun je thuis eenvoudig testen met je huidige pannen, door een magneetje tegen de bodem van de pan te houden en vervolgens een liniaal langs de bodem.

Daarmee kijk je of deze aansluit. Is het antwoord 2x ja, dan zijn je pannen geschikt voor inductie. Sinds 10 jaar zijn eigenlijk alle pannen uit onze collectie geschikt voor het koken op inductie.

Samenstelling van de bodem


De onderkant van de pan is vaak gemaakt van RVS, dit zorgt voor hygiëne, maar geleidt de energie van de kookplaat niet. Daarom wordt er aluminium of koper gebruikt als geleider.

Koper is de beste geleider die er is, maar ook kostbaar. Dat is een afweging die je kunt maken bij het kopen van nieuwe kookpannen of koekenpannen.

Bij aanschaf ben je meer geld kwijt, maar in het gebruik verbruik je minder energie en heb je dus ook lagere energiekosten.

Aangezien de pannen een hele lange tijd meegaan, is het zeker het overwegen waard om deze investering voor de lange termijn te doen.

bodem-High-Quality
TriplInduc

TriplInduc


Het Belgische merk Demeyere is als sinds de jaren ’70 actief betrokken bij het maken van de beste pannen voor inductie.

In de 7-laags kook- en koekenpannen van Demeyere Silver 7, Multiline 7 en Proline 7  en aan de koekenpannen van Alu Pro 5 is hun gepatenteerde product TriplInduc toegevoegd. Dit zorgt ervoor dat je pannen 30% minder energie verbruiken dan een vergelijkbare pan die geen TriplInduc heeft.

Een tweede voordeel is dat pannen waar TriplInduc in verwerkt is, gegarandeerd werken op inductie als je er nu mee op gas gaat koken.

Dus ben je nu toe aan nieuwe pannen, maar kook je voorlopig nog op gas? Dan zijn pannen met TriplInduc zeker het overwegen waard.

Gietijzeren bodem


Naast RVS pannen, zijn ook gietijzeren pannen van bijvoorbeeld Le Creuset, zeer geschikt voor het koken op inductie.

Gietijzer houdt de warmte goed vast en vervormd niet, ook niet als je er lang mee op gas hebt gekookt.

Gietijzeren_bodem
Verknocht_aan_de_pan_van_oma

Verknocht aan de pan van oma?


We horen regelmatig in de winkel dat er een lievelingspan is, die niet geschikt is voor inductie. Als je die toch graag wilt blijven gebruiken, dan kan een inductieadapter een oplossing zijn.

Door dit plaatje onder de pan te schuiven, is de pan geschikt voor inductie. Het rendement van zo’n plaatje is wel minder dan een pan die gemaakt is voor het koken op inductie, maar het is wel een manier om toch die geliefde pan te blijven gebruiken.

Waar let je op bij het kiezen van de inductiekookplaat?


Vaak wordt er bij het samenstellen van een nieuwe keuken veel tijd en aandacht besteed aan de kleur, samenstelling van kasten en welk werkblad er in moet komen.

Het is aan te bevelen om ook goed stil te staan bij het kiezen van de kookplaat. Kies je voor verschillende spoelen of kies je voor flexzones.

Daarnaast is het belangrijk om naar het vermogen van de kookplaat te kijken. Hoe meer vermogen, hoe beter de energie op de pan kan worden overgedragen en hoe efficiënter je kookt (lees energiezuiniger).

Onze collega’s van Studio Buel in Arnhem, kunnen je hierin goed van advies voorzien.

Waar_let_je_op_bij_het_kiezen_van_een_kookplaat
2021.03.10-5412191126240-alu_pro_5_ceraforce_bakpan_15080

De grootte van de pan


Bij het kiezen van kookpannen en koekenpannen voor het koken op inductie is het belangrijk om op de grootte  van de pan te letten. Het is namelijk belangrijk dat de bodem van de pan ongeveer even groot is als de spoel of zone waar je op kookt.

Bij een gasfornuis haal je het niet in je hoofd om je grote braadpan op het kleinste pitje te zetten. Daar is het namelijk heel zichtbaar dat dat niet werkt. Bij inductiekoken is dit minder zichtbaar, maar zeker niet minder belangrijk.

Er komt veel kracht vrij van de kookplaat. Als je een veel te grote pan op een kleine spoel zet, dan komt er heel veel kracht in het midden van de pan komt. Dit kan je pan beschadigen en zelfs onbruikbaar maken.

Onze collectie voor koken op inductie

Pannensets

pannensets-High-Quality

Pannensets bestaan uit meerdere pannen en iedere pannenset heeft weer een andere samenstelling. Je kunt hierbij kijken naar de functionaliteit van de pan (schenktuit, soort deksel en functie van het deksel). Daarnaast is het aantal lagen in de pan van belang. Het minimale aantal lagen is 3, we hebben ook 5-laags en 7-laags pannen in ons assortiment. Hoe meer lagen hoe beter de energie van de kookplaat op de kookpan over wordt gedragen. Dit betekent minder energieverbruik en dat scheelt een hoop energie op de lange termijn!

Koekenpannen

koekenpan-High-Quality_1

Wanneer je een koekenpan op een inductieplaat gebruikt is het van belang dat je de stand aanpast aan het soort pan dat je gebruikt. Een koekenpan met antikleef laag verhit je rust (maximaal 2/3 van het vermogen) een keramische koekenpan kun je hoger verhitten. Een stalen koekenpan laat je altijd eerst goed warm worden op de hoogste stand (geen booststand gebruiken), dan schakel je terug. Hoeveel is afhankelijk van wat je in de pan gaat bakken

Grillpannen

grillpan-High-Quality-2

Grillpannen kun je ook prima op inductie gebruiken. In een grillpan gril je groentes, vlees of vis bijvoorbeeld. De grillpan kun je ook op de BBQ of in de oven gebruiken. Een grillpan wil je hoog verhitten en daarom is het belangrijk dat je een grillpan van het juiste materiaal kiest. Dat is of gietijzer of staal. Grillpannen met een antikleeflaag kun je niet echt heet maken, anders gaat de grillpan kapot of laat de laag los. Daarom is dit geen geschikte  combinatie en raden wij dit af om te gebruiken.

Braadpannen


In onze collectie vind je braadpannen van verschillende merken. Misschien denk je bij een braadpan direct aan gietijzer. Dat klopt, maar er zijn ook braadpannen van staal. Het voordeel daarvan is dat ze lichter zijn en vaak voor meerdere recepten en bereiden gebruikt kunnen worden. Onze collectie  gietijzeren braadpannen bestaat uit de merken Le Creuset, Serax en Combekk. Stalen braadpannen hebben wij van Demeyere in onze collectie.