Lekker groen bezig
Duurzaamheid geven wij binnen ons team ieder op een andere manier vorm
Ook binnen ons team probeert iedereen op zijn eigen manier met duurzaamheid bezig te zijn. Graag geven we je in een inkijkje hoe wij dat dan doen. Wie weet inspireren we je. We horen graag als jij voor ons ook een tip hebt om duurzamer te zijn.
Neeltje lekker groen bezig: Geen voorverpakte producten kopen
Eigenlijk heb ik nooit goede voornemens. Ik bekijk het liever als een verandering in mijn gewoontes die ik probeer te automatiseren. Zo kost het ook geen moeite meer.
Zoals jullie hierboven al lazen probeer dus geen voorverpakte boodschappen meer te kopen. Zo bespaar ik geld en spaar ik (plastic) verpakkingsmateriaal uit. Ook ben ik ervan overtuigd dat ik met mijn gezin meer geniet van zelfgebakken koekjes (zo bakte ik vorige week heerlijke botergaletten) in plaats van sprits koeken uit de supermarkt.
Als je de juiste hulpmiddelen gebruikt heb je ook echt je roerbak of soepgroenten zo gesneden. Zo gebruikte ik om de bami groenten te snijden laatst de GEFU Violi handmandoline en voor de pesto die ik in de pasta pesto nodig had gebruikte ik de Gefu Speedwing. Ok het duurt iets langer dan een zakje groenten leegschudden in de pan maar dat maak je qua smaak ook weer goed. Want je proeft het toch wel hoor al die verse producten.
Ik hoop dat ik jullie zo toch een beetje heb kunnen inspireren. Probeer het ook eens zou ik zeggen Je begint met één keer per week en voor je het weet snijd je de sterren van de hemel. ik kan het je aanraden.
Mirjam lekker groen bezig: Ieder seizoen combineren met je witte servies
Voor elk seizoen of voor elke gelegenheid kunnen we nieuwe spullen kopen. Je kunt het zo gek niet verzinnen of het kan, maar het is ook leuk om het eens anders te doen. Niet alleen leuk, maar ook duurzaam.
Zo vind ik het leuk om met mijn witte basisservies te spelen. Per seizoen anders, maar ook om met de tijd mee te gaan. Ik wil wel graag een beetje met de tijdsgeest mee gaan.
Binnenkort zal ik behulp van foto's laten zien dat je met een goede basis iets heel moois en eigentijds kan neerzetten. Zo blijft tafelen leuk en steeds iets anders. Soms kun je met een kleine aankoop iets heel bijzonders maken.
Dus neem geen afscheid van je witte servies, maar ga spelen met de mogelijkheden.
Ik sta ook open voor jullie ideeën. Dus tot gauw.
Anke lekker groen bezig: Meer bakken in RVS
Ik kan er erg van genieten om in de keuken te staan. Lekker te koken of te bakken. Sinds een aantal jaren is mijn voedingspatroon drastisch gewijzigd en heb ik vooral meer groenten aan mijn dagelijkse voeding toegevoegd. Helaas blijk ik minder goed tegen lactose en gluten te kunnen dan ik dacht, waardoor mijn hobby van koken en bakken goed van pas komt. Veel standaardproducten uit de supermarkt bevatten lactose en/of gluten. Pakjes en zakjes komen mijn keuken niet meer in. Dat betekent zelf sauzen, curry en taarten maken. Met veel plezier overigens!
In de hectiek van ons gezin tijdens de avondspits vond ik een goede anti-aanbakpan altijd zeer welkom. Je hoeft niet per sé goed op te letten, het is gemakkelijk. Gemak dient de mens tenslotte. Toch vind ik het zonde van mijn plezier in koken en bakken om niet in een RVS koekenpan te bakken. Dat deed ik al wel in het weekend als ik wat meer tijd had.
Dit jaar ga ik dat ook doordeweeks (meer) doen. Je bakt er beter en fijner in én het is harstikke duurzaam. De pannen zijn onverwoestbaar (nou ja bijna dan) en ik hoef het productieproces niet meer te belasten, want ze gaan een leven lang mee. Een bijkomend voordeel is dat je met een goede meerlagen RVS pan ook flink minder energie verbruikt. Mijn favoriet zijn de RVS pannen van Demeyere, die naast meer lagen ook TriplInduc bevatten. Hierdoor gebruik je 30% minder energie dan een vergelijkbare pan.
Waar bak jij in? En wat vind jij van RVS pannen? Ik ga er graag over met je in gesprek!
Koen lekker groen bezig: Minder vlees eten
Het eten van minder vlees is tegenwoordig al lang niet meer iets voor geitenwollensokken types. Wanneer ik met vrienden afspreek voor een bbq is de hoeveelheid vlees aanzienlijk minder dan pakweg 5 jaar geleden. Lekker veel groentes op de bbq is eerder een regel dan uitzondering en nog gezonder ook. Groene asperges, plakken bloemkool, geroosterde puntpaprika’s, iedereen neemt altijd wel iets lekkers mee. Thuis kook ik uitsluitend vegetarisch, maar op vakantie of tijdens uiteten neem ik ook wel eens een mooi stukje vlees.
Onlangs ben ik in het troste bezit van een Le Creuset braadpan. Mijn vleesetende buurman wilde hem wel overnemen omdat ik thuis toch geen vlees zou gaan stoven. Daarin heeft ie wel gelijk maar ik gebruik de braadpan wel degelijk. Groentestoofpot met kikkererwten en pompoen of voor verschillende variaties van soep of veloutes. Doordat ik kook met de met de deksel op de pan is het eten sneller klaar, blijven de voedingsstoffen beter behouden en bespaar ik op duur gas.
Door minder vlees te eten is er minder oppervlakte nodig voor de productie van hetzelfde aantal eiwitten dat in plantaardige producten zit. Dezelfde ruimte kan worden gebruikt om een biodiverser landschap te creëren door het om te vormen naar natuur of een ecologische woonwijk.
Miranda lekker groen bezig: Minder wegwerp producten gebruiken
Als je in de winkel komt, terwijl ik aan het werk ben, dan heb je mijn groene theekop misschien al wel eens zien staan. Mijn collega’s wagen zich niet aan deze mok, want iedereen weet, hier drink ik mijn thee uit. Zo gewoon als het is om thuis je kop of mok niet iedere dag weg te gooien, zo ongewoon is dat buiten de deur. Bij je favoriete koffiebar, als je op reis bent, of op kantoor steeds een nieuwe plastic of papieren beker pakken.
Het is duurzamer om je eigen groene mok te nemen (andere kleur mag ook ;-) ), of om je thee of koffie uit een thermosbeker te drinken. Handig dat het ook extra lang koud of warm blijft.
Eigenlijk geldt hetzelfde voor aluminiumfolie, vershoudfolie en bakpapier. Hier zijn duurzamere opties voor.
Nick lekker groen bezig: Het winkelpand verduurzamen
In 2016 hebben we ons magazijn flink verbouwd tot onze nieuwe winkel. Bij deze verbouwing hebben we een aantal zaken grondig aangepakt, zoals het opnieuw aanleggen van elektra, HR++ ramen en het isoleren van het dak.
Na 6 jaar is het tijd voor de volgende stap in het verbeteren en daarmee duurzamer maken van ons pand. Dit jaar gaan wij zonnepanelen aanbrengen op ons pand, en tl-verlichting vervangen door LED verlichting.
Op deze manier verbruiken wij dan ook geen gas meer in de winkel. Op deze manier kunnen we beter voorzien in onze energiebehoefte en gebruiken wij minder energie. Dat is weer een mooie stap in duurzaamheid van ons bedrijf.