Royal DoultonLe CreusetIittala Teema CeladonVillerpy & Boch Artesano

Het is de missie van Pollmann om thuis eten tot een feest maken, maar waar begin je dan mee? Nog voor je bedenkt wat je wil gaan eten is het belangrijk om na te waar je van wilt eten. Want ga maar eens na toen je voor het laatst in een restaurant at, heb je toen van een wit bord gegeten? Vast niet alle gerechten en dat is met een reden.

Wat gekleurde borden doen met eten

Servies met een kleur doet wat met het eten. Kleur doet ook wat met jou. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat mensen minder eten van een rood bord. Doe er je voordeel mee als je wat gewicht wilt verliezen. Contrast speelt ook een grote rol. Een wit gerecht van een wit bord zorgt ervoor dat je meer eet, meer contrast is minder eten. Hebben jouw kinderen moeite om hun groentes op te eten, kies dan eens voor een groen bord. Dan eten ze vanzelf meer.

Zwart brengt zoute smaken naar voren en wit doet precies het tegenovergestelde, gerechten smaken zoeter van een wit bord. Hoeveel kleur kan uitmaken bij smaak, bleek wel in 2011 toen Coca-Cola voor een campagne de blikjes wit maakte. Men vond de cola anders smaken en de campagne stopte vier maanden eerder dan gepland. 

Verzamel, mix en match

Als je een basiskleur kiest voor jouw servies, bijvoorbeeld wit, kan je daarna heel makkelijk mixen en matchen en de kleur van jouw servies aanpassen aan jouw gerecht. Kies naast het wit enkele vaste kleuren die je daarna op je gemak kan verzamelen, zoals pastel of servies met een motief in een bepaalde kleur. Met een gekleurde soepkom van Arzberg Tric Sun of een diep Sunny Day bord van Thomas in de kleur New Red maak je de tafel al snel een feestje. Zo krijg je een divers en uniek servies, dat helemaal bij jou past. Maar ook op de tafel kan je met eierdopjes, een vrolijk vaasje met bloemen of tafelkleden direct sfeer maken. Zet ook gerust de pan van Le Creuset op tafel, die mag gezien worden.

Let wel op met het kiezen van een witte basis, elke fabrikant heeft een andere kleur wit. En hoe mooi of gekleurd jouw servies ook is, een bord maakt van een slecht gerecht niet ineens een topmaaltijd. Daar is nog altijd een goed recept voor nodig. Maar een servies waarover is nagedacht kan van een heel goed gerecht een perfect gerecht maken!